De hotellerie ligt ook in Brugge, onze meest toeristische stad, tijdens de coronacrisis zo goed als plat. Amper een paar hotels zijn nog expliciet open, met ’t Putje (37 kamers), gelegen pal op ’t Zand, als grote blikvanger.
Het hotel ging begin maart in op de vraag van het stedelijk OCMW om acht daklozen op te vangen. Gelet op de maatregelen van ‘social distancing’ was er immers geen plaats genoeg meer in inloopcentrum ’t Sas. Dat gebeurde onder vrij rigide voorwaarden. Intussen werd daar sterk van afgeweken.
Gelet op de bijzonder kouwelijke omstandigheden bij het uitbreken van de coronacrisis toen in maart, kon de general manager van ’t Putje het niet meer aanzien dat haar gasten buiten stonden te koukleumen tot het uur aanbrak dat ze binnen mochten om meteen naar hun respectievelijke kamers te gaan. Ze organiseerde het verblijf voor haar gasten dermate dat – mits behoorlijke inbreng van de organisatie Feed the Nurses, van heel wat giften en van vrijwillige hulp – de daklozen drie maaltijden per dag aangeboden kregen en van (alcoholloze) drank voorzien werden. Deze operatie gebeurde helemaal met inachtneming van de geldende gezondheidsvoorschriften.
Haar aanpak wekte de belangstelling van schuldbemiddelaars, advocaten en verzekeraars. Hun klanten werden tegen dezelfde voorwaarden als de gasten van het OCMW aanvaard. Inmiddels zijn er zo twintig daklozen die kunnen genieten van een all-in in ’t Putje. Op 4 mei loopt het verhaal van de oorspronkelijk 8 Brugse daklozen in ‘t Putje echter onherroepelijk af, maar GM Tine Wijns wil tegenover hen nog een creatieve en menslievende ‘geste’ doen.
Het volledige verhaal van ’t Putje wordt in geuren en kleuren uitgespit in de eerstkomende editie van Hotel Business!
(Daniel Steevens)