Een ongelukje in een badkamer is snel gebeurd. Veel ongemak en letsels kunnen echter voorkomen worden. Enkele tips voor veilige badkamers in hotels.
Barrièrevrije instap
Een badkamer met een vlakke drempelloze douchevloer is veel veiliger. Het is bovendien ook een oplossing die ideaal is voor mensen die minder goed te been zijn. Een vlak doucheplateau heeft immers geen obstakels of opstapjes. Dat zorgt sowieso voor meer veiligheid.
Vlakke douchevloeren beschikken meestal over douchegoten die veiliger zijn en het mogelijk maken om drempelvrij te douchen. Daarnaast is de toegankelijkheid altijd goed, ook bijvoorbeeld voor gasten die met een rolstoel de douche willen betreden.
De hotelier is met drempelloze douchevloeren ook vrijer wat betreft de indeling van de badkamer. Vlakke douchevloeren zijn esthetisch in het ontwerp van de hotelkamer gemakkelijker te integreren en dankzij de vaak ruimere afmetingen geeft dat een groter ruimtelijk comfort.
Antislip
Uitglijden komt soms in douches voor en kan leiden tot vervelende letsels. Het is het materiaal en de vorm van een doucheplateau dat bepalend is voor ongevallen. Voor hotels is het dus essentieel om stil te staan bij de antislipklasse van doucheplateaus. Sommige fabrikanten bieden een extra antislip coating aan, de zogenaamde antislipklasse C (standaard is de antislipklasse A). De antislip wordt op het ganse oppervlakte aangebracht, zodat uitglijden tot een minimum beperkt wordt. Een goede antislipafwerking is onzichtbaar. Dit is esthetisch veel mooier dan ingebrand kwartszand.
Veiligheidsglas
De meeste fabrikanten werken met kunststof of glazen douchewanden. De hotelier die opteert voor glas, kiest bij voorkeur voor veiligheidsglas, met een dikte van 6 tot 8 millimeter. Bij gewoon glas ontstaan bij breuk gevaarlijke scherven in het glas. Zeker op plekken waar het glas makkelijk bereikbaar is, kan glasbreuk nare gevolgen hebben. Bij veiligheidsglas kunnen dergelijke gevaarlijke toestanden vermeden worden. Veiligheidsglas heeft een veilig breukpatroon, waarbij bij breuk geen grote scherven of openingen ontstaan. De kans op een ernstig letsel is daardoor onmogelijk geworden.
Betrouwbaar en waterdicht
Het is evident dat de hotelier een douchesysteem kiest met betrouwbare afdichtingscomponenten die een optimale bescherming bieden tegen schade door vocht. Het is noodzakelijk dat spatwater aan de binnenzijde van de douchewand blijft. Zo lekt er geen water op de aangrenzende vloer, zodat uitglijden kan worden voorkomen. Dezelfde eisen moet men ook stellen bij douche- en schuifdeuren, als die er zijn. Voor de veiligheid van de gasten is het van groot belang om spatwater binnen de douchecabine te houden.
Hotelbadkamers: zwart en elegantie is opnieuw ‘in’
Zwart in de badkamers lijkt de trendkleur voor 2019 te zijn. Ook elegantie is weer helemaal terug, want drempelvrije douches en minimalistisch design zijn opnieuw trendy. Van belang is wel dat het design van de badkamer aansluit bij de uitstraling van het hotel.
De hotellerie lijkt zwarte accenten in de badkamers opniew omarmd te hebben. Zwart geeft een luxe uitstraling en is gemakkelijk te integreren in alle hotelbadkamers. De kleur geeft bovendien steeds een mooi contrast met witte badkamermeubels en houttinten.
Elegantie en luxe mag ook weer. Beleving is een toegevoegde waarde binnen de hotelbadkamer. Gasten verwachten luxe die men normaal thuis niet heeft. Hoteliers kunnen op deze behoeften inspelen door het aanbieden van luxe badkamerdesign. Luxueuze kranen en thermostaten, gouden designelementen, knoppen met elektronische besturing: er zijn genoeg manieren om onderscheidend te zijn.
Belangrijk in een luxe badkamer is niet alleen het bad, maar ook een goed uitgeruste douche, die garant staat voor optimaal douchegenot. Dit gebeurt door middel van een installatie met inbouwthermostaat, een hoofddouche (al dan niet ‘regendouche’) en een aantal zijdouches. Daarnaast moet een luxe hotelbadkamer veel ruimte bieden en een goede verlichting hebben. Van belang tenslotte is dat de inrichting en het design van de hotelbadkamer aansluit bij de uitstraling van het hotel, zowel qua vormgeving als niveau. Wie de badkamer laat aansluiten bij het design van het hotel, kan ervan uitgaan dat het grootste gedeelte van de doelgroep de badkamer ook mooi zal vinden. (pvo)
Auteur en foto’s: Peter Van Oyen