Brussel fleurt op met nieuw boetiekhotel

Het bruisende centrum van Brussel herbergt sinds juni een nieuwe droomplek: Hotel Fleur de Ville. In een luxueus pand, waar vroeger de directie van een bank zetelde, huist sinds half juni een gloednieuw boetiekhotel met 51 kamers en suites. Het is een historische plek met filmische charme en vintage flair, waar nieuwe verhalen tot bloei komen.

Wanneer je in de vestibule van het hotel binnenstapt, wéét en voel je meteen: hotel Fleur de Ville is bijzonder. De plek voert je precies terug naar de tijd van hutkoffers, stoomboten en luxetreinen, naar de periode dat reizen uitsluitend was weggelegd voor de ‘beau monde’, die dat dan ook deed met het nodige comfort en klasse. Je wordt als het ware ondergedompeld in een unieke sfeer, dankzij de combinatie van moderne en historische elementen die perfect in balans zijn.

Historisch juweel
Het gebouw dat het fonkelnieuwe hotel huisvest, is op zich al een historisch juweel. Het neoclassistische gebouw werd ontworpen door de eclectische architect Hendrik Beyaert in 1889. Begin van de 20e eeuw werd het gebouw uitgebreid door de prominente Brusselse architect Henri van Dievoet. Toen het pand in 1910 het hoofdkantoor werd van de Caisse Générale d’Epargne et de Retraite (de Algemene Spaar-en Lijfrentekas, ASLK), liet de toenmalige directie het interieur nog verder verfraaien door de illustere interieurarchitect Alban Chambon. Diens voorliefde voor een sprookjesachtige en sierlijke architectuur vind je nog steeds terug in het pand.

Eclectisch design met moderne elegantie
Bij de verbouwing van het bankgebouw tot het huidige hotel, werd beroep gedaan op de Londense designer Saar Zafrir. Deze interieurontwerper laat de gasten opnieuw kennis maken met de designconcepten van begin vorige eeuw en combineert dat met eigentijdse accenten. Het resultaat is een eclectisch design met moderne elegantie, dat erop gericht is om de zintuigen te prikkelen.
Thierry Jousse, Chief Operating Officer (COO) van hotelvastgoedgroep Everland waartoe Hotel Fleur de Ville behoort, leidt ons rond. Hij stelt dat de interieurontwerpers zo veel mogelijk de authentieke details hebben bewaard: “De prestigieuze vergaderruimten van de vroegere bankdirectie zijn versierd met fraaie decoratie. We hebben getracht om dit sierlijke interieur en de symbolische details te behouden, waardoor we het erfgoed van dit gebouw willen eren. Uiteraard zijn er ook moderne invloeden, maar die zijn subtiel in het interieurconcept geïntegreerd, wat resulteert in een elegante, vintage sfeer. Hierdoor worden onze gasten ondergedompeld in een geraffineerde, ontspannen en intieme sfeer. Het is de bedoeling dat de gasten hier zowel in de kamers als in het restaurant even alles achter zich kunnen laten.”

Ontspannen verblijven in stijl
De eclectische stijl van het hotel is met finesse doorgevoerd in de 51 kamers en suites. The Iris Rooms kijken uit over de levendige straten van de stad en zijn voorzien van authentieke details zoals een open haard, houten deuren en originele lijstwerken. Wie opteert voor de kamercategorie Bluebell Rooms, krijgt een kamer met grote ramen en zicht op de binnentuin. De zes elegante suites bieden de gasten nog meer ingetogen luxe. De master suite van 100 m², The Grand Magnolia Suite, is gelegen in de hoektoren van het pand met een prachtige koepel en wordt beschouwd als ‘pièce de résistance’.
Vanaf het herfstseizoen zal het hotel ook een privé wellnessruimte openen, met een hot tub, sauna en lounge waar een selectie van spa-behandelingen aangeboden zal worden. Overigens zijn de luxe Aesop verzorgingsproducten nu reeds beschikbaar voor de gasten.

Origineel tafelen in de voormalige raadzaal
Op de 1ste verdieping is het ook leuk vertoeven. Hier creëerde het hotel een nieuwe ontmoetingsplek, waar ook niet-gasten terecht kunnen. In de voormalige raadzaal van de bankdirectie is de Grand Foyer ondergebracht, een prachtige loungebar, waar je in een intieme setting kunt genieten van een verfrissend aperitief of een lokaal digestief. De hoge plafonds van de voormalige raadzaal en het retro-chic interieur creëren een intrigerende ambiance in de bar. Hotelgasten kunnen hier ook al genieten van een uitgebreid ontbijt, in buffetvorm én à la carte. Thierry Jousse kondigt ook al aan dat er vanaf september in The Grand Foyer een nieuw restaurantconcept wordt geïntroduceerd. Veel wilde hij er nog niet over kwijt, maar het zou gaan om een innovatieve twist op de Frans Europese keuken.
www.hotelfleurdeville.com

Tekst Peter Van Oyen I Foto’s fleur de ville