Zaelig Hotel is een (laagbouw)baken in volle polderlandschap. Het biedt geweldige kijkperspectieven. Het staat op de plek waar zo’n 53 jaar terug op dit stukje grondgebied van Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, maar ook op luttele stappen van Oostkerke (Damme), hotel Ter Zaele ingeplant werd. Sinds 1 juli heeft dat plaats gemaakt voor Zaelig Hotel. Enige nostalgie is overbodig, want de nieuwkomer ziet er brandschoon uit. Het betreft dan ook een grondige make-over annex vrolijke naamsvervorming van het voormalige hotel. Ter Zaele leende op zijn beurt de origine aan een zaal die aanleunde bij de toenmalige drukke commerciële activiteiten onder veekwekers en –kooplui aldaar.
We zitten anno 2024 met zaakvoerder Florence Depauw in de derde generatie hoteliers. Haar grootouders startten ermee en haar mama zette het hotel verder. Zelf heeft ze er altijd gewoond en wou dat dolgraag blijven doen. Florence zet de familietraditie verder met wederhelft Dries Quintens. Wie weet is met hun 1-jarige dochtertje Juline al wel de vierde generatie in the house!
Florence & Dries hebben voor de uitbating van het hotel wel hun mooie job moeten opofferen, resp. als journaliste bij Radio2 en als bio-ingenieur. Beide dertigers zijn dan ook danig gepassioneerd door hun hotelconcept, dat een uitgebreide voorbereiding en ingrijpende verbouwingen vergde.
Kids bakken kakelverse eitjes
Zaelig mikt op een erkenning bij Toerisme Vlaanderen als 3* sup. Het telt 22 slaapkamers die in totaal 58 slaapplaatsen omvatten. Dat laatste hoge aantal weerspiegelt dat families er meer dan welkom zijn. Zelfs huisdieren mogen overnachten, mits voorafgaande afspraak. Tapijten werden geband uit het new-look hotel, en daar worden tegelijk klanten met allergieën blij van.
Bovendien werden 10 kamers voorzien van een keukengedeelte. Alternatief voor het eigen potje koken is de honesty bar die ook lokale gerechten aanbiedt. Andere mogelijkheid is dat klanten via de receptie een superversbestelling doen bij het dynamische Knokse cateringbedrijf Onest.
In de lobby staat een riante zit- en speelruimte ter beschikking van de kids. Laat dat ons in eerste instantie een gezellige all-weather voorziening noemen, want de meeste jongeren leven zich liefst buiten uit. In de grootschalige tuin hebben Florence & Dries daarom onder meer een verwarmd zwembad (10 X 5 m) geïnstalleerd, een grootschalige zandbak en een dierenpark. Daar maken vooral hertjes de dienst uit naast schildpadden, konijnen en kippen. De jeugdige hotelgangertjes kunnen – allemaal mits begeleiding natuurlijk, want persoonlijke service staat hoog in het vaandel van Zaelig – zowaar in het kiekenkot versgelegde eitjes roven en die dan naderhand bakken in de ontbijtruimte. Onderwijl kunnen de actieve ouderen zich bijv. onderling meten op de petanquebaan.
Dagelijks wisselend ontbijtbuffet
De diverse ontspanningsfaciliteiten ter plaatse zijn uiteraard niet dé reden waarom mensen hier komen logeren. Zaelig geldt immers als perfecte uitvalsbasis. Hier midden de Zwinstreek ligt de kust voor het grijpen en ook Brugge en Sluis zijn binnen kort bereik. Zaelig beschikt over een ruime fietsenstalling voorzien van oplaadinstallatie en camera. Automobilisten parkeren dan weer gratis voor de deur.
Overigens behoort niet enkel het specifiek leisurepubliek tot de doelgroep. Een zaal is uitgerust voor seminaries (max. 16 personen in U-vorm), waar tevens workshops, productpresentaties, yogasessies en beperkte familieuitjes mogelijk zijn. In principe kan alles; er circuleert zelfs al een scenario voor (silent) dagdisco.
Naargelang de behoefte kunnen belangstellenden ook overnachten en/of maaltijden laten aanleveren. Zelf houdt Zaelig de resto beperkt tot het dagelijks uitgebreid ontbijtbuffet, waar gezorgd wordt voor dagelijkse variatie in het aanbod. Ook niet-hotelgasten worden trouwens in de armen gesloten voor het ontbijtbuffet.
Conclusie? Het element beleving is de baseline waarmee dit hotel zich in hoofdzaak onderscheidt. Als specifiek familiehotel wil Zaelig een tegenwicht vormen voor de grote ketenhotels. Florence & Dries: “Vandaar o.a. het bewust handhaven van old skool kamersleutels. Bedoeling is dat mensen zich bij ons die er altijd zijn, gewoon thuis voelen. Wanneer ze iets willen bestellen van buitenaf, mogen ze dat gerust opeten in het hotel, buiten op het terras of op hun eigen kamerterras. En behalve de bar hoeven mensen niet voor allerhande extra’s te betalen.”
zaelighotel.com
Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Ophrames