B&B ’t Heirweggoed, Oosteeklo: rust, gezelligheid én duurzaamheid temidden de bossen

Hoewel hart van het Meetjesland, doen de knoestige kasseien van de Antwerpse Heirweg temidden de bossen meteen denken aan überwielerklassieker Paris-Roubaix. Zo’n plaatje maakt, zeker wanneer er nog eens modder bij komt kijken, natuurlijk ook deel uit van de charme. Fietsliefhebbers en met hen fervente wandelaars voelen zich meteen thuis.

In deze deelgemeente van Assenede domineert de rust.Gastvrouw Mia, gesecondeerd door echtgenoot Jos buiten zijn werkuren, zorgt ondertussen voor huiselijke gezelligheid. De B&B is bovendien van dien aard dat ook duurzaamheid fel gerespecteerd wordt.

Een goed menselijk contact met de gasten is een andere sterkte van het concept. Er wordt tijd voor hen gemaakt! De bezoekers worden steevast onthaald op een welkomstdrankje en een gesprek. Kwestie van hun vakantievoorkeuren te leren kennen en zo mogelijk daarop in te spelen als Ambassadeur van het Meetjesland.

Lokale producten

Het ontbijt grijpt plaats aan een gemeenschappelijke tafel, een formule die zich perfect leent tot menselijke interactie. Bij het aanbod ligt het overwicht op lokale producten, van kaas tot honing. Ze komen, net als het dagvers brood, zonder onderscheid vanuit de directe buurt. Voor de andere maaltijden van de dag suggereren Mia & Jos de klanten een 10-tal eetgelegenheden op korte afstand. Uitschieter is ongetwijfeld whiskyrestaurant De Cluysenaer, waarbij als vorm van service het vervoer retour tussen B&B en restaurant geregeld wordt.  

Ten alle tijde kunnen de gasten van ’t Heirweggoed ook terecht bij de eigen honesty bar. De dranken staan behoorlijk laag geprijsd. Koffie is zelfs gratis, althans voorlopig nog. Wellicht wordt, bij aanslepende energiecrisis, ook hier het principe van de kostprijs ingevoerd.

Waterzuivering

Op deze locatie stond vroeger een hoeve (anno 1872). Het paar kocht in 2012 het perceel, op een moment dat het gebouw al jaren leegstond en onbewoonbaar verklaard was, maar wel als bouwkundig erfgoed geklasseerd. De verbouwingswerken, waar ze zelf heel actief aan participeerden, namen 4,5 jaar in beslag. Het ging dan ook om een zeer grondige renovatie. Onder meer werd daarbij geïnvesteerd in een warmtepomp met diepteboring, in kwaliteitsvolle isolatie en in zonnepanelen.

Een en ander liet toe bewust ecologisch en duurzaam te functioneren. Zo werken alle toiletten en de wasmachine op regenwater. ’t Heirweggoed beschikt zelfs over een eigen waterzuiveringsinstallatie. Alle afvalwater wordt gerecycleerd en kan o.m. gebruikt worden om wanneer nodig de fraaie grastuin te beregenen.

Repeaters

Deze B&B biedt 3 compleet uitgeruste gastenkamers. Het zijn vooral leisureklanten die hiervan gebruik maken. Gelet op de nabijheid van de Kanaalzone en de haven kwamen in de eerste fase ook flink wat zakenmensen overnachten, maar sinds ze leerden online vergaderen tijdens de coronaperiode, is hun aantal ietwat verminderd.

Bij de pure toeristen ligt het accent sindsdien ook meer uigesproken op Belgen. Vaak boeken ze direct, want na 5 jaar heeft ‘t Heirweggoed een eigen clientèle opgebouwd. Buitenlanders komen er doorgaans terecht via booking.com, waar de B&B van een opvallend hoge score geniet. Niet-Belgen aanzien deze locatie in Oosteeklo vaak als ideale uitvalsbasis voor sightseeings van bekende steden in het land.

Krulbolbaan

Tot de specifieke herkenningspunten van ’t Heirweggoed behoren ook nog een krulbolbaan (met initiatie voor dummies) en een met leuke vintage gedecoreerde tuinveranda, waar mensen gezellig kunnen keuvelen of andere gemeenschappelijke activiteiten beoefenen.

Qua excursies liggen de kreken en bossen het meest voor de hand. Tientallen uitgestippelde lijsten liggen ter beschikking per fiets of te voet. Een mogelijk alternatief is een rit met een huifkar, afwijkende bestemmingen bedevaartsoord Stoepekapel of huisbrouwerij Den Tseut.

www.heirweggoed.be

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: B&B ’t Heirweggoed