Château de Looz: toegankelijke luxe in Haspengouw

Hidden in de fruitstreek Haspengouw zwaaiden op 1 maart de deuren open van Château de Looz. Dit volledig gerestaureerde kasteelhotel is een ideale locatie voor gasten die er even uit willen zijn of de mooie streek per fiets of te voet willen ontdekken. De koning of prins te rijk zijn in dit historische en romantische kasteel hoeft zelfs geen stukken van mensen te kosten. “We verwelkomen iedereen die op zoek is naar toegankelijke luxe en een bourgondisch verblijf”, vertelt eigenaar en zaakvoerder Ruben van Vloten.

Tekst Peter Van Oyen I Foto’s chateau de looz & Peter Van Oyen

Château de Looz is een historisch waterkasteel, met een poortgebouw, twee torens en een omliggend domein van 5,5 hectare. Het kasteel dateert van de 17de eeuw en was ooit eigendom van de adellijke familie de Moffarts. In 1929 werd het verkocht aan de Zusters Annuntiaten, die er een landelijke huishoudschool met meisjesinternaat in onder brachten. Toen midden de jaren ’80 de laatste leerlingen uit de gebouwen verdwenen waren, ging het kasteel verder onder de naam Mariagaarde en werd het een bezinningscentrum, met verblijfsaccommodatie. In 2020 hingen de Zusters een bordje ‘Te Koop’ aan de kasteelpoort.
“Mijn broer Lennard en ik kenden kasteel Mariagaarde in Hoepertingen”, herinnert Ruben van Vloten zich. “We zijn opgegroeid in de buurt en we kwamen hier wel eens. Toen we hoorden dat de Zusters dit kasteel te koop zetten, zijn we met hen gaan praten. Twee jaar later kochten we het kasteel met de bedoeling er
een hotel in onder te brengen”.

Logische stap
Volgens Ruben van Vloten voelde de aankoop van Kastel Mariagaarde aan als een logische stap. “Drie kilometer verder bezaten we al een kasteelhotel, Château de la Motte in Groot-Gelmen. We wisten dus hoe je een kasteel met gastenverblijf moet runnen en ook dat het toerisme in Limburg groeit. Regelmatig hadden we in Château de la Motte kamers tekort, waardoor de komst van dit kasteel als geroepen voelde. Nu kunnen we indien nodig gasten spreiden over beide kasteelhotels. Daarnaast kunnen we ons team (kamermeisjes, keuken enz.) gemakkelijk in beide hotels inzetten, al naar gelang de behoefte.”

Graafschap Loon
De familie van Vloten wilde van meet af aan kasteel Mariagaarde een nieuwe toekomst als hotel geven. Daarom zocht men naar een nieuwe naam en werd het kasteel herdoopt tot Château de Looz. Ruben van Vloten: “Met deze nieuwe naam willen we aangeven dat dit kasteel niet langer een klooster en bezinningscentrum is. We kozen een naam die verwijst naar de geschiedenis van de streek. Vroeger behoorde Haspengouw tot het graafschap Loon. In het Frans is dit Looz. Vandaar dus Château de Looz. We maken met de nieuwe naam ook een knipoog naar het andere hotel, Château de la Motte.”

Complete make-over
Naast een nieuwe naam kreeg het kasteel in Hoepertingen ook een complete make-over. Op anderhalf jaar tijd werd alles op alles gezet om het vroegere klooster om te toveren tot een sprookjesachtig kasteelhotel. Dat gebeurde volgens de regels en met respect voor de authenticiteit.
Ruben van Vloten: “Op dit ogenblik hebben we dertig ruime kamers en suites, die allemaal uitzicht hebben op het park, de slotgracht of de binnenplaats. Tegen volgend jaar willen we het aantal kamers uitbreiden tot een 70-tal. Zo gaan we de zolderverdieping aanpakken. In het oudste gedeelte van het domein, de waterburcht, willen we grotere suites onderbrengen.”
Ruben van Vloten leidt ons rond door het kasteel en wijst naar de speelse details in het interieur. “Château de Looz is weliswaar een kasteelhotel, maar we willen dat het een toegankelijke en ongedwongen plek blijft. Vandaar dat je in ons interieur of behang kleurrijke, speelse en humoristische details terugvindt.”
Lunchen en dineren kan in de gezellige kasteelbrasserie Léonard. Verder zijn er twee multifunctionele zalen en één grote feestzaal met 300 zitplaatsen ter beschikking. Gasten kunnen ook terecht in de gezellige en intieme loungebar Henry’s voor een drankje.
De kasteeleigenaar toont zich ook bijzonder fier over de gerealiseerde buitenwerkzaamheden. “Toen we dit kasteel in 2020 kochten, was het domein een beetje verwaarloosd. Ondertussen hebben we de binnenplaats heraangelegd en 2.000 bomen aangeplant, waardoor het kasteeldomein erg vergroend is. Achteraan het kasteel is aan de ruime waterpartij een groot romantisch zonneterras aangelegd, waar het heerlijk vertoeven is.”

Toegankelijke luxe
Ruben van Vloten benadrukt dat dit terras, maar ook het hele domein toegankelijk blijft voor iedereen. “Mensen die niet in Château de Looz logeren evenals buurtbewoners zijn en blijven welkom. Voor onze gasten mikken we op fietsers, wandelaars en levensgenieters, maar ook op groepen en organisatoren van conferenties. We willen dat iedereen zich hier thuis voelt en van de bijzondere locatie kan genieten. Daarom hanteren we ook betaalbare prijzen. In Château de Looz gaan we voor toegankelijke luxe”, besluit Ruben van Vloten.
www.chateaudelooz.com