Fine dining restaurant Fine Fleur van sterrenchefs Thomas Diepersloot en Jacob-Jan Boerma in hartje Antwerpen, heeft sinds kort zijn deuren geopend. De eeuwenoude architectuur van de vijftiende eeuwse oude site waarop het restaurant staat, diende als inspiratiebron voor interieurarchitect Dennis T’Jampens. Dit in combinatie met moderne materialen, bronzen afwerkingen en zelfs “Instagrammable” toetsen, zorgt voor een uniek spel tussen oud en nieuw. De op maat gemaakte verlichting van kreon vormt een belangrijk onderdeel van het interieur en sluit nauw aan bij zijn architecturale visie dat zo mee het concept versterkt. Het resultaat is een gezellig restaurant met ambachtelijke toetsen gecombineerd met moderne en subtiele verlichting.
Gastronomisch restaurant in het hart van eeuwenoude site
Fine Fleur is gelegen in een 15e-eeuws oude, prachtige site in het centrum van Antwerpen. Het voormalige klooster is omgetoverd tot het exclusief vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary dat deel uitmaakt van ‘Leading Hotels of the World’ en pal naast Fine Fleur ligt. Dit unieke kader diende als inspiratie voor interieurarchitect Dennis T’Jampens, voor wie dit zijn eerste restaurantproject is. De verlichting vormt een belangrijk onderdeel van het interieur.
“De visie van kreon sluit mooi aan bij mijn architecturale visie en versterkt het concept. kreon brengt een studie die verrast en ook werkt in de praktijk. Voor dit eerste restaurantproject ben ik dan ook trouw gebleven aan mijn partners. Met als gevolg een uniek resultaat waar ik zeer blij mee ben” aldus Dennis T’Jampens, intertieurarchitect bij kreon.
Unieke mix: ambachtelijk eiken plafond met moderne ‘Instagrammable’ toetsen
De eeuwenoude architectuur karakteriseert het project. Antieke architecturale details in combinatie met moderne materialen, creëren een spel tussen oud en nieuw. De vloer lijkt namelijk op een ambachtelijke lemen vloer waarin strakke bronzen lijnen lopen. Het plafond bestaat uit oude eiken balken met daartussen moderne bronzen spiegels. De wanden en ramen zijn in de ruwe originele staat behouden en afgewerkt met een gepatineerde schildertechniek. Dit staat in contrast met de strakke glazen wanden en de sprekende Belvedere marmeren details. De sanitaire ruimte is ‘Instagrammable’ met ronde spiegelwanden en massieve marmeren handwasser.
De combinatie van oude en nieuwe toetsen in het interieur en verlichting vormt een harmonisch geheel.
“De verlichting wou ik afstemmen op de verschillende tinten en materialen in brons en moest tegelijkertijd subtiel aanwezig zijn. De armaturen komen mooi tot hun recht tussen de balkenstructuur en vormen een uniek samenspel met de tafels, andere objecten in de ruimte en de kunst”, zegt interieurarchitect T’Jampens.
Geen à la carte lichtplan, maar ‘fine lighting’
In samenspraak met T’Jampens ontwierp kreon een tailormade lichtconcept met aangepaste producten en omgebouwde bestaande armaturen. Bovendien reflecteert het niet-mainstream lichtconcept de unieke en eigen kookstijl van de sterrenchefs. De kreon ato twin inbouwspots creëren een mooie en gelijke lichtverdeling over de tafels en zorgen voor een sfeervolle basisverlichting. Maar de aandacht gaat naar enkele eyecatchers zoals de esprit ceiling, die op maat gemaakt is en in het donker brons gelakt. Dit past perfect in het totaalconcept. Er werd telkens een combinatie gemaakt van kreon ato twin met een kreon esprit ceiling. Om de architectuur te accentueren zijn naast down-light spots ook up-light vloerspots (up 80) voorzien, wat voor een leuke dynamiek zorgt in de ruimte.
De subtiele verlichting, waarbij elke armatuur op elkaar is uitgelijnd, geeft een rustige lichtsfeer in het restaurant. Zo vormen de kreon ato plafond inbouwspots en de kreon up 80 vloerspots de basis en dragen de maatwerk kreon esprit ceiling armaturen subtiel het signatuur van de architectuur.
Licht als vierde dimensie van architectuur
Licht wordt weleens de vierde dimensie van architectuur genoemd, naast lengte, breedte en hoogte die vormgeven aan vloeren, wanden en plafonds en zo de architecturale ruimte omschrijven.
“De basisingrediënten van het kreon lichtplan worden in elk van deze ruimtelijke elementen op subtiele wijze opgenomen. Sommige als basiscomponent dat de volledige ruimte definieert, andere als smaakmaker om de eigenheid van het restaurant te kruiden”, aldus Philippe Van Doormaal, Global Marketing en Communicatie Manager bij kreon.
Photographer: Serge Brison