Site pictogram Hotel Business

Duurzaam linnenbeheer

Steeds meer hotelgasten hechten belang aan duurzaamheid. Ze willen naar hotels die initiatieven nemen om de ecologische footprint te verkleinen. Je doet er als hotelier goed aan om duurzaamheid op te nemen in de strategie. Ook op het gebied van linnenbeheer kan men zijn steentje bijdragen. Waar moet u op letten om uw linnenbeheer en -service duurzamer te maken? Enkele tips om de linnenpartner, maar ook het hotel zelf te beoordelen op duurzaam linnenbeheer.

Kijk waar het linnen -vandaan komt

Kiest de linnenpartner voor schone grondstoffen? Zo kan de hotelier de vraag stellen of het katoen van het linnen van biologische boerderijen afkomstig is. Biologisch katoen is katoen waarbij geen giftige en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens de katoenteelt op de plantages.

Biologisch katoen wordt niet alleen duurzaam verbouwd, maar ook duurzaam verwerkt. Dat betekent dat ze het watergebruik en de waterzuivering nauwlettend in de gaten gehouden hebben. In de reguliere katoenproductie gebruikt men vaak grote hoeveelheden chloor en chemische producten. Dit kan schadelijk zijn voor medewerkers. Aandacht voor mens en milieu is in de productie van katoen erg belangrijk. 

Als je echt wil weten of het katoen van uw hotellinnen biologisch is en duurzaam verwerkt werd, kan je controleren op keurmerken en certificaten. GOTS-certificering is de bekendste standaard die er strikt op toeziet dat er in de verbouwing en productie van katoen aandacht is voor mens en milieu.

Controleer hoe het linnen gewassen wordt       

De hotelier die in zee gaat met een linnenverhuurder, kan aandacht besteden aan de verduurzaming van het hele proces. Bij het verhuur van linnen komt immers een hele hoop kijken, zoals de industriële bewassing en logistiek en transport. 

Men moet er geen doekjes om winden: voor bewassing is veel water nodig. Maar industriële wasserijen kunnen innovatieve oplossingen bedenken die het verbruik wel beperken. Zo geven Laundry Dashboards dat het gebruik van water, gas en wasmiddelen bijhoudt de wasserij veel inzicht. Daarnaast kunnen hoge drukpersen extra water uit het badgoed persen, zodat het droogproces sneller gaat en er minder energie nodig is.

Belangrijk is ook om te checken of de wasserij ecologische wasmiddelen gebruikt. Wasserijen die gebruik maken van bijvoorbeeld het vernieuwde EU Ecolabel gecertificeerde Col Chemistry Horeca wasconcept, kunnen op lagere temperaturen wassen en een minder belastend spoelproces gebruiken.

Controleer of logistiek en transport geoptimaliseerd is

Nadat het linnen gewassen is, gaat het weer naar het hotel. Er zijn veel wegen die naar die bestemming leiden, maar een duurzame linnenbeheerder kiest voor het pad met de minste CO² uitstoot. Slimme logistiek dus. De hotelier kan even checken welke initiatieven zijn linnenverhuurder neemt op dit gebied Men kan ook denken aan de optimalisatie van het roulatiepakket, waardoor er minder kilometers gemaakt hoeven te worden.  Ook optimaal afgestemde leverfrequenties en route-indelingen beperken het aantal kilometers.

Reken uit hoe lang u met het horecalinnen doet

Ook als hotel of manager housekeeping kan men een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van duurzaam linnen. Zo is het nuttig om uit te rekenen hoe lang de verschillende producten die men huurt gemiddeld meegaan. Indien dit gemiddelde fluctueert, kan men uitzoeken waarom dit komt.
Belangrijk is verder dat de gasten worden betrokken in het linnenverhaal. Als de gasten het verhaal kennen, gaan ze misschien ook duurzamer om met het linnen. Bovendien trekt u hiermee een steeds groter wordende groep bewuste gasten aan. 
Ook de communicatie met de medewerkers is belangrijk. Ze zijn de belangrijkste schakel naar gasten. Als de hotelier de medewerkers vertelt over duurzaamheid en hen betrekt in het verbeteringsproces, dan krijgt hij er veel voor terug. 

Gebruik textiel op juiste manier   

De hotelier doet er goed aan om ervoor te zorgen dat er goed met textiel en linnen wordt omgegaan. Even met de handdoek de douche kuisen, lijkt onschuldig, maar het textiel verslijt er sneller van. En dat is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Want een snel versleten linnenproduct moet sneller vervangen worden en gaat eerder naar de afvalberg. Neem daarom uw linnengebruik onder de loep en zorg ervoor dat het alleen gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. 

Controleer wat er na afloop met het linnen gebeurt

Wat gebeurt er met afgeschreven linnen? Gaat het naar de afvalberg of wordt het verwerkt tot nieuwe grondstoffen? De hotelier neemt zijn verantwoordelijkheid als hij checkt of zijn linnenverhuurder werkt aan een katoenketen. De linnenverhuurder kan bijvoorbeeld aandacht hebben voor de circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen als katoen hergebruikt of gerecycleerd worden. 
Bron: Whitepaper Duurzaam linnenverhuur, Blycolin

A & M Location respecteert milieu
Linnenverhuurder A & M Location (Vottem-Herstal) draagt ook een steentje bij tot een beter milieu. Het bedrijf doet inspanningen om het water- en energieverbruik te verminderen. Verder wordt het transport ook geoptimaliseerd. 
Onlangs liet het bedrijf een nieuwe wastunnel Jensen Senking Universal P 50-16 installeren. Deze wastunnel kan 1.500 kilo linnen per uur verwerken. Maar deze wastunnels van de Jensen Group staan ook bekend omwille van hun duurzaamheid. De Jensen Senking Universal P50-16 beperkt het gebruik van water. Bovendien is de machine voorzien van een hoge drukpers, zodat extra water uit het wasgoed wordt geperst. Op die manier gaat het droogproces sneller en is er minder energie nodig. 
Het bedrijf doet al jaren inspanningen om het waterverbruik te verminderen. Voor de verwerking van 1 kilo linnen, wil A & M Location niet meer dan 3.5 liter water gebruiken. 
Ook inzake de vermindering van het energieverbruik heeft het bedrijf  zeer grote stappen gezet. Op 25 jaar tijd verminderde A &M Location zijn energieverbruik met maar liefst 75 %. Daar waar men in 1990 2.4 KWh nodig had om een kilo linnen te verwerken, is dat nu slechts 0.7 KWh meer. Deze vooruitgang is deels te wijten aan het moderne machinepark. Iedere machine heeft nu zijn eigen verwarmingssysteem, waardoor de regeling van energieverbruik veel efficiënter is. 
Voor de site in Vottem hebben ze vrachtwagens van het merk MAN aangeschaft die voldoen aan de Euro norm 6. Dat zijn vrachtwagens die beantwoorden aan de strengste Euronormen, die de grenzen vaststellen van de uitstoot van NOx en fijnstof.  

Auteur en foto’s: Peter Van Oyen

Mobiele versie afsluiten