Volgens een eigen persbericht, beschikt de onderneming achter Hotel Metropool in Brussel niet meer over de nodige financiële middelen om de voortzetting van haar activiteiten te garanderen, Na 125 jaar wil het bekende hotel de boeken sluiten. Laat het wel duidelijk zijn niet de eigenaar van het hotel zit in woelige wateren, alleen de exploitatiemaatschappij die toevallig in dezelfde familiale handen is.
Samenloop van omstandigheden
Door de structurele verliezen van de voorbije jaren en de huidige coronacrisis is de situatie hopeloos. Zo’n 129 personeelsleden zien hun job bedreigd. De voorbije jaren stapelden de verliezen zich op: onder meer de terreuraanslagen in Parijs en Brussel, de aanleg van een voetgangerzone en de geluidsoverlast van omliggende bouwwerven hadden een grote impact op de hotelactiviteiten. De maatregelen omtrent het coronavirus zouden de druppel geweest zijn die de emmer deed overlopen. De personeelsvertegenwoordigers werden woensdag 22 april via een bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht van de plannen tot sluiting. De directie gaat nu ook gesprekken opstarten over oplossingen of maatregelen voor de 129 getroffen personeelsleden.
Geschiedenis
Met de sluiting van Hotel Metropole zou een einde komen aan een lange geschiedenis. Het hotel werd in 1895 opgericht door de broers Wielemans. Hun familie bezat de brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst, die later in handen kwam van concurrent Artois (nu AB InBev) en vandaag het cultuurcentrum Wiels huisvest. De broers hadden in 1890 Café Metropole in het centrum geopend om hun bier te slijten naar het voorbeeld van de Oktoberfeesten in München. Vijf jaar later kochten ze het belendende gebouw van de bank ASLK (intussen een deel van BNP Paribas) en vormden dat om tot een hotel. Ze lieten de architect een groots paleis bouwen met voor die tijd revolutionaire snufjes zoals liften, elektriciteit en centrale verwarming. Ook het interieur was bijzonder pompeus. De ontbijtzaal huist nog steeds in de Indische Lounge, de receptiezaal in Italiaanse renaissancestijl dient voor privé-evenementen. De stijl is een eclectische mengeling van neo-classicisme, neo-romaans, Franse en Italiaanse renaissance en empire. Overal werden de meest hoogwaardige materialen aangewend. De Franse architect Alban Chambon ontwierp het interieur. Tal van grootheden vonden in de loop der jaren de weg naar Hotel Metropole. De wetenschappers Albert Einstein en Marie Curie, de zangers Charles Aznavour en Eros Ramazotti en politici zoals Charles de Gaulle, Konrad Adenauer en de Amerikaanse presidenten Eisenhower, Hoover en Johnson overnachtten aan het De Brouckèreplein.
Overname of verkoop
Met Hotel Metropole zou het enige 5-sterrenhotel in de hoofdstad dat niet tot een internationale hotelketen behoort verdwijnen. Het hotel is nog in handen van familiale aandeelhouders. Het bedrijf was lange tijd in handen van de families Wielemans en Bervoets, afstammelingen van de oorspronkelijke stichters. In 2016 kocht de familie Bervoets de familie Wielemans uit. Charles-Henry Bervoets, een telg van de vijfde generatie, zwaait er vandaag de plak. Het bedrijf is sinds 2015 verlieslatend. De laatste beschikbare jaarrekening toont in 2018 een klein verlies op een omzet van 13 miljoen euro. Of het hotel, en het al even vermaarde café-restaurant met groot terras aan het De Brouckèreplein, nog opnieuw opent, is onduidelijk en hangt af van hoe lang de opgelegde sluiting door de coronacrisis duurt. In de toekomst kan een internationale groep eventueel het erg goed gelegen prestigieuze hotel overnemen, maar gesprekken daarover moeten nog beginnen.
De familie Bervoets is eigenaar van het vastgoed van het hotel en staat in voor de exploitatie. De exploitatievennootschap kijkt al enkele jaren aan tegen verliezen die oplopen tot jaarlijks enkele honderdduizenden euro’s. Maar het eigen vermogen van de vennootschap bedroeg eind 2018 nog steeds 7 miljoen euro. In datzelfde jaar richtte de familie de holding ‘Le Piesmont’ op. Die kreeg een waarde mee van 50 miljoen euro. De familie Bervoets mikt op een andere bestemming van hun vastgoed, misschien zelfs op een verkoop. Het hotel staat nu nog voor een omzet van 10 miljoen euro. Andere vastgoedinkomsten zijn nog eens goed voor een kleine 3 miljoen euro. Nu de familie Bervoets kiest voor een ander verhaal is het nog niet duidelijk wat dat is. Op het aanpalende de Brouckèreplein werken de groepen Immobel en CFE aan een ingrijpend renovatieplan. De familie Bervoets heeft ook een belang in de nabijgelegen Passage du Nord in de nabijgelegen populaire Brusselse winkelstraat de Nieuwstraat en zou bij die plannen eventueel kunnen aansluiten.