Vooral centrumgemeente Knokke, Het Zoute en Duinbergen hebben zich de voorbije decennia een duidelijke aparte identiteit aangemeten. De vaak buitenproportionele mediabelangstelling geldt als bewijs hiervan. Die tendens naar meerwaarde of zelfbevestiging heeft zich ongetwijfeld in het vastgoed voltrokken, maar niet in alle sectoren. Zo is in de horeca sprake van een split. In tegenstelling tot de kwaliteitscluster van restaurants bleef in de hotellerie de tijd in de meeste gevallen stilstaan, met tal van sluitingen en een daling van het totaal hotelbeddenaantal tot gevolg. Gelukkig zijn er lichtpunten om die nefaste tendens in de badstad te keren. Zoals het Enso District Hotel in de wijk Duinenwater.
Dit hotel is ergens de follow-up van het Enso Boutique Hotel in de Elizabetlaan, dat er na ruim 4 jaar mee gekapt heeft. In dit geval was dat zeker niet om bedrijfseconomische redenen, maar omdat eigenaren Tim De Taeye en Tine Vanparijs, resp. architect en decoratrice met jaren professionele ervaring op de teller in New-York, hun lot verbonden hebben aan het grootschalig bouwproject nabij het station van Knokke.
Tim De Taeye: “De investeringsgroep achter Duinenwater heeft ons gevraagd om dit project in te vullen. De gemeente Knokke-Heist had immers beslist dat dit gedeelte een hotelbestemming diende te krijgen. We zijn nu dus huurders, geen eigenaars. We hebben toegezegd omdat we hier voluit ons ding konden doen. Met het Enso Boutique Hotel was dat niet helemaal mogelijk. Het zal een weliswaar charmant, maar wat verouderd pand. Er was bijv. geen airco en de keuken was veel te klein voor het aantal couverts dat wij wilden draaien.”
Eigen ontwerpen
In het torengebouw met organische vorm in Duinenwater konden Tim & Tine wél hun kennis en creativiteit kwijt. Ze hebben er alle 34 kamers & suites ingericht die stuk voor stuk uniek zijn. Rust is de absolute baseline van het concept. Na de check-in krijgen de gasten al meteen een relaxed gevoelen via de (zelf ontwikkelde) discrete geur die diffusers verspreiden in de lift en de gangen. De welkomstsetting in de kamers bestaat onder meer uit de (eigen) ambianceverlichting en de muziek die zachtjes begint te spelen. De inhoud van de minibar, waaronder duurzame community cola en ginger beer, is all-in.
Op het (ook al eigenhandig ontworpen) magnitudebed ligt een manual tablet. Die is uiterst gebruiksvriendelijk opgevat, zodat zelfs digitale dummies ermee overweg zouden moeten kunnen. Het is de centrale tool om alles in de kamer te bedienen: het licht overal, de temperatuur, de televisie, … Je kan er net zo goed mee bestellingen uitvoeren in restaurant Woyo, hetzij in de District Shop beneden. Verder bevat de tablet alle info inzake aanbevolen adressen in Knokke-Heist, de nodige data wat betreft de persoonlijke transportmogelijkheden en uiteraard ook een genereuze toegang tot de kanalen van het internet.
Geen personeelsgebrek
Net na de opening was de sterrenkwalificatie van het Enso District Hotel nog niet vastgelegd, maar een pronostiek van 4* of 4*sup. is zeer realistisch. Het resultaat raakt hoe dan ook de kouwe kleren van Tim De Taeye niet: “Dat is eigenlijk niet zo belangrijk, naar mijn smaak zelfs wat achterhaald. Boutique Hotel Enso had ‘maar’ 3* en dat was enkel omdat wij daar geen lift hadden. Eigenlijk is de enige reden waarom ik er hier belang aan hecht, de filter op 4* bij booking.com.”
Waarom is sprake van een nieuwe generatie hospitality in Knokke-Heist? Tim: “Boutique Hotel Enso was hier het eerste nieuwe hotel in jàren. In die periode werden hotel Britannia en nu ook hotel La Réserve ten gronde gerenoveerd, maar toch zijn wij sindsdien opnieuw het eerste nieuwe hotel. Je voelt m.a.w. dat er niet echt veel aan het veranderen is. Helaas vallen er ook dit jaar opnieuw bestaande hotels weg.”
Waar dient, met de in New-York opgedane knowhow, het Enso District Hotel op ruime schaal gesitueerd? Tim: “Dit is wat wij altijd wilden doen, we hebben hier alle vibes van de grootstad kunnen in stoppen. Zonder stoeferig te doen, want zo zijn we niet, vind ik dat je dit hotel gerust mag neerplanten in Londen, Parijs of New-York, zowel qua experience als qua look-and-feel.”
Woyo Eatery
Dit familievriendelijk hotel bevat 7 kamercategorieën, waarvan de Loft (88 m2) bij aanvraag kan omgebouwd worden tot Meeting Room. Essentieel is uiteraard ook Woyo Eatery. Die staat 7/7 open voor hotelgasten en buitenstaanders voor breakfast, brunch en lunch.
Geen personeelsproblemen? Tim: “Nee, we hebben zelfs mensen moeten weigeren… De uren in het restaurant stemmen overeen met een gewone dagtaak. Wij starten met de eersten om 6 uur ’s morgens en ten laatste om 15 of 16 uur heeft iedereen gedaan, want wij serveren geen eten ’s avonds. Dat levert mooie uren op voor het personeel. Voor de front desk was het natuurlijk een ander verhaal, maar we konden voor een goede wisseling zorgen.”
Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Charlotte Lauwers