Hotel Pégard in Andenne: logeren in een fabriek in werking

Andenne, alias de Berenstad – omdat de in 689 geboren Karel Martel er met de blote handen een gevaarlijke beer zou gedood hebben – is zich snel aan het opwerken tot gezellige toeristische Ville Fleuri aan de boorden van de Maas. De grot van Scladina, waar in 1993 de overblijfselen van een neanderthalerkind opgedolven werden, geldt als unieke attractie. De archeologische site situeert zich in het dorp Sclayn, terwijl de gedane vondsten een plaats kregen in de centraal gelegen Espace Muséal d’Andenne.

In die stadskern biedt Hotel Pégard
een ander unicum. De slogan luidt: L’hôtel dans l’usine & L’usine dans l’hôtel. Pégard is de naam van de ondernemer die hier in 1937 van wal stak met de aanmaak van precisieboor- en freesinstrumenten op maat. De producten lokten wereldwijde belangstelling, want waren o.m. dienstig voor de auto-industrie, bij ingenieursprojecten en voor militaire doeleinden.

Serieuze voorgeschiedenis
Zo kreeg het bedrijf in 1983 een bestelling ter waarde van liefst 1 miljard (franken weliswaar) uit de USSR. Minister van Buitenlandse Zaken Tindemans weigerde echter nadien een exportvergunning toe te kennen; de Koude Oorlog woedde nog volop. Het verbod groeide uit tot een serieuze politieke rel, met als finale afloop dat de bestelling dan maar geleverd werd in Rocourt ten bate van ons eigen leger. Daarmee kon meteen ook het dreigend failliet van Pégard Productics, die toen zo’n 400 man tewerkstelde, afgewend worden.
De jongste jaren zijn er slechts een 20-tal werknemers die enkel nog aanpassings- en onderhoudswerken uitvoeren. De zware terugval bracht de eigenaar, de holding Ogepar gevormd rond de familie Froidbise, als meervoudige hotelbaas in Afrika op het idee om een vleugel van de fabriek om te bouwen tot hotel. De opstart gebeurde in 2021, spijts op dat Covid heerste.

Loungebar en conferentieruimte
Pégard Hotel*** bestaat uit 37 kamers, waarvan 5 ingericht als studio met kitchenette. Het kamerdesign is geïnspireerd door de bedrijvigheid beneden. Vanzelfsprekend is voldoende isolatie voorhanden zodat de gasten geen last hebben van mogelijke geluidsoverlast. De gangen op de tweede verdieping van het pand bieden dan weer een fraai fabrieksoverzicht.

Ook niet-residenten worden in de armen gesloten. Er is een conferentiecentrum beschikbaar, met ruimte voor enkele tientallen deelnemers. De loungebar is 7/7 voor iedereen toegankelijk vanop de begane grond in de Av. Reine Elisabeth. De bar zelf is bereikbaar met de trap of via de lift die bewust nog de sporen draagt van een kleurrijk arbeidersverleden. De symbiose tussen onderneming en horeca is zelfs al merkbaar in de lobby, vermits die aangekleed werd met recuperatiematerialen uit de fabriek. De algemene directeur van Productics en Pégard Hotel is dezelfde, in de persoon van Nicolas Schifflers.
Pégard Hotel beschikt over een fraaie ontbijtzaal. Voor andere maaltijden is catering bespreekbaar, maar vooral houdt het hotel er deals met dichtbijgelegen restaurants op na.
www.pegardhotel.be

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Pégard Hotel