Salone del Bagno: Hotels als trendsettend in sanitair

Tijdens de Milan Design Week vormt heel de binnenstad zich om tot een trendlaboratorium voor productdesign. Om de twee jaar ruimt het Salone del Mobile van Milaan ruimte in voor badkamerdesign in de deelbeurs Salone del Bagno. Dit is de plaats bij uitstek om te zien wat er leeft op het vlak van badkamerontwerp. We kwamen terug met enkele indrukken, die we ook in de projectmarkt en hotelindustrie terugvinden.

Elke kleur is een trendkleur
De dictatuur van wit en chroom is voorbij, er mag weer kleur in de badkamer. De voorbije jaren waren er al wat andere tinten in de badkamer geslopen, in de eerste plaats natuurhout voor meubelfronten, en uiteraard zwart voor het kraanwerk. Dat palet wordt nu volledig opengebroken. Voor het kraanwerk zien we, naast de al bekende goudroze afwerkingen, ook donkerdere tinten verschijnen. We denken dan aan brons of gunmetal. Het achterliggende idee is duidelijk: eenzelfde sterk accent leggen als met zwart, maar dat met net iets meer variatie. Goudtinten zijn terug van nooit weggeweest. In een West-Europese context doet goud al snel nogal bling aan, maar met de nodige terughoudendheid kan het voor een opvallend accent zorgen.
De huidige afwerkingtechnieken openen nieuwe mogelijkheden qua kleurpalet en we zien nu ook kranen verschijnen in pasteltinten of snoepkleuren. Die versies maken doorgaans echter geen deel uit van het standaardaanbod. Het zijn eerder personalisatie-opties of maatwerkcollecties van de fabrikanten om een finishing touch te geven aan een specifiek concept.

© Zazzeri

In porselein is kleur al wat de klok slaat. In tegenstelling tot de primaire kleuren die opgang maakten in de jaren 70, neigt men nu meer naar pasteltinten en kleuren uit de natuur. Dat sluit aan bij de trend naar natuurlijke vormen en materialen waar we nog verder op terugkomen. Zo creëert men een echt oase-gevoel in de badkamer. Tevens passen deze gedempte tinten in een japandi atmosfeer van soberheid en harmonie, zonder al te felle kleurcontrasten. Groen is sterk vertegenwoordigd, vooral een subtiel zachtgroen geïnspireerd door de klassieke celadontint. Daarnaast zijn er ook olijfgroene tot diepgroene varianten, die vooral passen in een decor met plantmotieven en hout. Andere mogelijkheden zijn aardse kleuren zoals zand en beige.
Wie een sterker statement wil maken, kiest voor warmrood, zoals terracotta of koraalrood. Ook deze tint komt zowel terug in porselein, meubels als accessoires. Deze warme, meer uitgesproken kleur creëert een eerder mediterrane sfeer en is best te combineren met zuiderse accenten.

© Cosentino

Organische verfijning
Strakke geometrische vormen zijn op hun retour. Zeker in porselein zien we vooral zachte, natuurlijke vormen met afgeronde hoeken. De rechthoek moet het afleggen tegen het ovaal, ei-vorm of gewaagdere asymmetrische vormen. De inspiratie komt daarvoor uit de natuur, met wasbekkens die lijken op een uitgeholde kei. Ook in spiegels hebben cirkels of afgeronde vormen de voorkeur.
Specifiek in kraanwerk uit zich deze trend in uiterst slanke naadloze vormen. De afmetingen worden tot een minimum gereduceerd, dikwijls met afgeronde contouren. Ook deze trend werd mogelijk dankzij nieuwe ontwikkelingen in de productietechniek, waardoor men zeer compacte vormen kan realiseren. Een andere oplossing is om delen van het mechanisme in de muur in te bouwen, zodat alleen de uitloop zichtbaar blijft.
Kraanfabrikanten streven naar gestroomlijnde vloeiende vormen, zodat het lijkt alsof de kraan uit een stuk gegroeid is, als een twijg aan een boom. Dat effect kan best verkregen worden met 3D printing, een techniek die ook groot potentieel voor personalisatie heeft. De eerste 3D geprinte kranen worden voorzichtig op de markt gebracht. Voorlopig is het nog geen standaardtechniek.
De voorkeur voor natuurlijke vormen maakt materiaalcombinaties in kraanwerk of sanitair voor de hand liggend. Dat betreft dan in de eerste plaats accenten in natuursteen, maar ook de diverse vormen van solid surface worden toegepast. Natuursteen kan op een gedurfde manier geïntegreerd worden in wastafels, of ingezet als handgreep voor kraanwerk. In plaats van een traditionele greep in metaal of kunststof, gebruikt men dan een kei of een blok hardhout. Dergelijke elementen zorgen meteen ook voor een kleuraccent. Als het puur om het kleuraccent te doen is, kan men kiezen uit de vele inserts in de meest uiteenlopende materialen (types natuursteen, solid surface, hout, glas…. ) die vooral in kraanwerk mogelijk zijn. Zo kan men materialen die men elders in de badkamer terugvindt (vloer- en wandtegels, aflegbladen) laten terugkomen als echo in het sanitair.

Textuur
Verschillende materialen hebben ook verschillende texturen, en hier wordt volop mee gespeeld. Hout of natuursteen als kraanbediening levert sowieso al een contrast op. Ook hendels in traditionele materialen bieden mogelijkheden tot contrasterende texturen. Men kan de greep bijvoorbeeld voorzien van een bepaald patroon of insnijding. Dat heeft meteen ook een ergonomisch voordeel, omdat het de gebruikers een betere grip geeft.
In meubels zijn fronten met latjes- of rasterstructuur al een tijdje populair. Voor badkamermeubels komt men daar wat van terug, omdat dit niet de meest onderhoudsvriendelijke oppervlakken zijn, en badkamers nu eenmaal dikwijls moeten worden gepoetst. Fabrikanten zoeken alternatieven met andere soorten reliëf, die wel gemakkelijker zijn in schoonmaak. De trend zet zich zelfs door in elementen zoals baden of wastafels, die geribbelde buitenkanten krijgen, of toch tenminste een voelbare rand.
Een andere insteek is om alleen de illusie van textuur te creëren door een optisch effect. Hier vermelden we specifiek de muurbekledingsplaten die veel in renovatie worden toegepast. Het is een snelle manier om een waterbestendige afwerking op een wand aan te brengen, en de variëteit aan decors is eindeloos. Dit trompe l’oeil effect kan ook op kleinere schaal verkregen worden. Zo zijn er metalen kraangrepen die er net uitzien als leer.

© Dornbracht

Recycle
Duurzaamheid een trend noemen, doet afbreuk aan de ernst van de zaak. Het is meer een noodzaak dan een voorbijgaande modetrend. De fabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid en werken volop aan manieren om hun ecologische voetafdruk te verminderen. De meeste daarvan zijn niet meteen zichtbaar voor de gebruiker. Het gaat dan om groene energie in de productie, de opvang en opwaardering van afval, recycleerbare verpakkingen, minder milieubelastende manieren van verchromen… Ook op het vlak van waterbesparende kranen staat de ontwikkeling niet stil. Er komen dus meer en meer producten op de markt die voldoen aan verschillende labels en certificeringen voor duurzaam bouwen. Voor de gebruiker is dat nuttig als hij bepaalde milieucertificering wil halen, of ecologische claims wil staven.
Er worden ook al voorzichtige stappen gezet in het gebruik van gerecycleerde materialen in sanitair. De verschillende vormen van kunstmarmer en solid surface lenen zich daar het best toe, maar ook in kraan- en doucheaccessoires worden circulaire materialen geïntroduceerd, zij het voorzichtig en op beperkte schaal. Kraanwerkfabrikanten hebben het voordeel dat standaardmaterialen zoals messing of staal sowieso gemakkelijk te recycleren zijn. Over het algemeen mikken de fabrikanten meer op demonteerbaarheid en repareerbaarheid van producten dan op overschakeling op andere materialen.

Spiegel van de maatschappij
Sanitairtrends ontstaan natuurlijk niet in een vacuüm. Ze ontwikkelen zich in dialoog met algemene trends in industrieel design en woninginrichting. Het kleurenpalet van sanitair en badkamermeubels sluit aan bij ontwikkelingen in muur- en wandbekleding en algemene stijltrends. De voorkeur voor textuur vindt zo een equivalent in de toepassing van tadelakt op de muren. Hetzelfde geldt voor het kleurpalet. Trendwatchers houden bijvoorbeeld het kleurassortiment van I-phones in het oog, omdat deze uiterst trendgevoelig gekozen worden. Misschien sluit uw volgende hotelbadkamer dus perfect aan bij de kleur van uw I-phone.

Tekst Alex Baumans