Site pictogram Hotel Business

Sanitair in hotels: veel aandacht voor zuinigheid

Hoe besparen op water, warmte en licht?

Met de enorm stijgende energie- en waterprijzen, is het evident dat hoteliers meer en meer hun rekening beginnen te maken. Op vlak van sanitair wordt steeds nadrukkelijker de oefening gemaakt om de energierekening te verlagen door het verbruik van de gasten omlaag te halen. Maar dit is niet altijd zo eenvoudig. Gasten wensen nu eenmaal comfort en wellness in de hotelbadkamer. Hoe kan de hotelier dus hotelbadkamers zuiniger maken, zonder dat er comfortverlies is voor de gasten?

Het sanitair bepaalt in belangrijke mate de beeldvorming van de hotelgast met betrekking tot het hotel als geheel. De gast verwacht van zijn hotelbadkamer in ieder geval veel meer dan thuis. Tegelijkertijd moet de hotelier het prijskaartje bekijken en het energieverbruik in evenwicht houden. Met de stijgende energieprijzen wordt dit een steeds moeilijkere oefening. Toch zijn er mogelijkheden in de water-, warmte- en lichtbesparing. Kleine investeringen kunnen grote verschillen maken.

Waterbesparing

Wie spaarknoppen en doorstroombegrenzers laat installeren op de kranen, spaart enorm op zijn waterverbruik. Op die manier wordt de hoeveelheid water die door de kranen stroomt met bijna de helft beperkt.

De grootste waterbesparing valt te realiseren met de douches. Het is aangewezen om de douches te voorzien van waterbesparende douchekoppen, die uitgerust zijn met doorstroombegrenzers. De debietregelaars zorgen ervoor dat er veel minder water uit de douchekoppen stroomt.

Het probleem met spaardouchekoppen kan wel zijn dat de gast door de kleinere hoeveelheden water minder douchecomfort ervaart. Daarom zijn de nieuwste douchekoppen uitgerust met een systeem waarbij de doorstroombegrenzer slechts een deel van het water doorlaat en tegelijkertijd vermengt met lucht. Hierdoor blijft het douchecomfort, ondanks de kleinere hoeveelheid water (tot 60 % minder waterverbruik), toch hetzelfde. Door lucht toe te voegen aan het water, voelen de douchestralen toch vol aan. Regendouches werken meestal met dergelijke systemen. Door de extra lucht krijg je dikkere en zachtere druppels.

Ligbaden en whirpools worden door veel gasten op de hotelkamer geapprecieerd, maar het blijft een feit dat het watervolume dat nodig is om een bad te vullen vele malen dat van een douche overschrijdt. Bij renovaties in de hotelkamers worden ligbaden dan ook vaak vervangen door (regen)douches. De hotelier die dat badcomfort nog aan zijn gasten wil gunnen, kan bij renovaties van de badkamers kiezen voor oplossingen waarbij wellness en duurzaamheid samengaan. Zo zijn er op de markt baden met innovatieve, ergonomische vormen die een maximaal comfort met een minimum aan waterconsumptie verzoenen.

Warmtebesparing

Thermostatische kranen schelen de flinke spreekwoordelijke slok op de borrel. Ze kunnen zo ingesteld worden dat de gasten niet te hete douches of baden kunnen nemen. Maar overdrijf niet. Ook hier geldt weer dat je steeds het comfort van de gast in het oog moet houden.

Wanneer u als hotelier overweegt om het leidingwerk aan te passen of te vervangen, dan is de optie om te kiezen voor kunststof leidingsystemen te overwegen waard. Het is een technisch verhaal maar een van de voordelen is dat drukverliezen tot een minimum worden beperkt en dat de waterinhoud van het leidingsysteem kleiner wordt. Bovendien bereikt het warmwater de gebruiker (in de badkamer) ook aanzienlijk sneller, wat het systeem niet alleen duurzamer maakt, maar ook comfortabeler.

Ook wie de hotelbadkamers met een sauna of hamman wil uitrusten, kan dat steeds vaker doen op een ecologische manier. Op de markt zijn er stroomgeneratoren die uitgerust zijn met automatische energiebesparingsfuncties. Als de gevraagde temperatuur bereikt is, valt de verwarming dan automatisch uit.

De hotelier die overweegt om de hotelbadkamers te renoveren, doet er goed aan om gehele plaatje voor de verwarming te bekijken.  Wie maximaal wil besparen op warmte en energie, kan overschakelen op zonnepanelen en zonneboilers. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers volledig instaan voor de volledige productie van warm water in de kamers. In de winter zal er wel een combinatie moeten gemaakt worden met traditionele boilers. Maar één ding is zeker: bij renovaties van de badkamers moet worden stilgestaan bij de mogelijke energiezuinigheid.

Lichtbesparing

Goede verlichting in de badkamer wordt vaak over het hoofd gezien, maar is toch essentieel voor het gevoel van comfort. Oude verlichting kan je best vervangen door energiezuinige en efficiënte LED-verlichting. Die verbruiken zo’n vijf tot tien keer minder stroom. Deze investering in nieuwe (LED)-verlichting is doorgaans terugverdiend binnen het jaar.

De mogelijkheid om licht te dimmen, moet eerder gezien worden als een comfortmaatregel. Zo zou het dimmen minder besparing opleveren dan velen denken. Wie licht bijvoorbeeld dimt tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid, zou nog tot 75 % van het oorspronkelijke vermogen verbruiken.

Auteur: Peter Van Oyen

Mobiele versie afsluiten