Sociaal toerisme vindt zichzelf telkens opnieuw uit
Weinigen staan er bij stil, maar eigenlijk is Vayamundo het grootste hotel in Oostende. Het Vakantiecentrum met 128 kamers en 258 appartementen is goed voor 1.700 bedden en heeft met restaurants, bars, zwembad, sporthal en vergaderruimtes alles onder één dak. De pionier in sociaal toerisme zet tegenwoordig sterk in op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Vayamundo Oostende is eigenlijk een fusie van maatschappelijk geëngageerde vakantiecentra De Kinkhoorn en Ravelingen. Alles begon in 1959 met de opening van De Kinkhoorn. Het was de eerste vakantieclub van ACV Bouw, Industrie en Energie. Hiermee wilde het Algemeen Christelijke Vakverbond met de opkomst van betaald verlof en sociaal toerisme aan de bouwvakker en zijn gezin een betaalbare vakantie aanbieden. In 1971 kwam Ravelingen erbij. In 2009 werd De Kinkhoorn naar aanleiding van haar 50-jarige bestaan nog grondig gerenoveerd en kreeg het nog een nieuwe vleugel bij. Enkele jaren later (in 2013 om precies te zijn), werd beslist om beide aanpalende vakantiecentra (allebei nog steeds eigendom van het ACV) te renoveren en samen te voegen tot één geheel. Vayamundo Oostende was geboren.
Logische fusie
“De fusie van Kinkhoorn en Ravelingen tot Vakantieclub Vayamundo Oostende in 2013 was eigenlijk een logisch antwoord op de veranderende maatschappij “, vertelt Koenraad Pevenage, Community Building Manager Vayamundo. “ Vroeger hadden beide centra een eigen positie in de markt, maar gaandeweg ebden de verschillen weg en leek fusie logisch. Bovendien lagen De Kinkhoorn en Ravelingen pal naast elkaar, wat de integratie makkelijker maakte. Op de parking tussen beide centra bouwden we de centrale ontvangstruimte. Hierdoor ontstond het complex Vayamundo die de gebouwen van de vroegere De Kinkhoorn en Ravelingen ook fysiek samenvoegde”.
Vakantieplezier voor iedereen
“ De belangrijkste reden voor de fusie tot de vakantieclub Vayamundo was eigenlijk om een antwoord te bieden op de veranderende maatschappij”, gaat Koenraad Pevenage verder. “ Daar waar we vroeger uitsluitend ACV-leden verwelkomden, is dit al lang niet meer het geval. Vandaag is slechts een kwart van de gasten nog lid van de Christelijke Vakbond. Bovendien is de vakantiebeleving voor de werknemers de jongste decennia enorm veranderd. Velen gaan nu ook naar het buitenland op reis en brengen bij ons een tweede vakantie door aan voordeeltarief. Daarnaast trekken wij nu ook veel groepen aan zoals gepensioneerden. Een nieuwe doelgroep zijn verder grootouders die met hun kleinkinderen enkele dagen in Vayamundo verblijven. We werken ook samen met scholen voor zeeklassen. Tenslotte kunnen bij ons mensen terecht die anders niet op vakantie zouden kunnen gaan, zoals kansarmen of mensen met een beperking. Kortom: Vayamundo wil vakantieplezier bieden aan iedereen”.
Alles onder één dak
De ligging van Vayamundo is alvast niet min. Pal op het strand van Mariakerke en naast de duinen met het ‘Ensorkerkje’. Een auto heb je eigenlijk niet nodig, want de kusttram stopt pal voor de deur. Voor diegenen die toch met de wagen komen, zijn er (betalende) parkingplaatsen voorzien.
Om te logeren heb je keuze uit 128 ruime kamers of 258 appartementen met keukentje voor 4, 6, 7 en 8 personen. De kamers en appartementen hebben ofwel zeezicht of zicht op de duinen of polders. Er is steeds een lakenpakket voorzien, maar gasten kunnen ook opteren voor een hotelservice, waarbij de bedden dagelijks opgemaakt worden en de kamers gepoetst worden.
Voor de ontspanning is er een groot indoor zwembad en zijn er uitgebreide sportaccommodaties, fitness – en wellness-ruimtes. De kleinsten kunnen terecht in een indoor speeldorp. In de vakantieperiodes staat een animatieteam klaar voor begeleide uitstappen en activiteiten. Voor groepen zijn er ook vergaderzalen voorzien.
Lekkerbekken hoeven zich ook niet te verplaatsen. De twee buffetrestaurants met dranken all-in bieden steeds regionale vlees- en visgerechten aan. Er is ook een à la carte brasserie met zeezicht en een Belgisch-Italiaanse menukaart. Voor een drankje kan je terecht in de loungebar (ook met zeezicht) met livemuziek.
Sociaal toerisme heruitgevonden
De pionier in het sociaal toerisme heeft zich vandaag heruitgevonden en zet in op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Koenraad Pevenage: “ Vayamundo werkt in de keukens uitsluitend met regionale en fairtrade producten en ingrediënten. Daarnaast hebben we voor de derde keer op rij de Green Key in ontvangst mogen nemen, een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Vayamundo draagt ook bij aan de realisatie van de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Ondertussen zijn we de trotse bezitter van de SDG-pioneer Award. Vayamundo is gegroeid uit de bekommernis om iedereen kans te geven om op vakantie te gaan. Vandaag is dat aspect door de opkomst van allerlei toeristische organidaties sterk verminderd, maar we willen de maatschappij nog steeds iets terug geven. Dat doen we door maatschappelijk verantwoord ondernemen en het steunen van goede doelen zoals Poverello”, geeft Koenraad Pevenage nog mee.
Peter Van Oyen