Site pictogram Hotel Business

Xior lanceert Roxi

Xior, de beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, lanceert Roxi- The Urban Residence. Dat is een hybride huisvestingsconcept, dat mikt op de omgeving van de student. Met Roxi wil de vastgoedgroep ook inspelen op de groeiende trend van co-living. 

Xior Student Housing is een Belgische vastgoedspeler gespecialiseerd in de sector van de studentenhuisvesting in België, Nederland, Spanje en Portugal. De beursgenoteerde onderneming bouwt sinds 2007 als eigenaar en exploitant aan kwalitatieve studentenhuizen voor studenten op zoek naar een plek waar ze in ideale omstandigheden kunnen studeren, wonen en leven. Het gaat om koten met dat tikkeltje meer, waar studenten zich thuis voelen. Op dit ogenblik bezit Xior bijna 12.000 kamers in 26 steden in 4 landen. 

Kotmadam heeft afgedaan

O tempora, o mores. Waar is de tijd dat de student tevreden was met een klein, aftands kot met afdankertjes van meubels en zonder een zweem van luxe. Die koten zaten meestal in een afgeleefd herenhuis, dat duidelijk te lijden had gehad van generaties studenten. Meestal leefden enkel studenten in zo’n pand, maar soms woonde ook nog de eigenaar of de kotmadam er nog. De markt van studentenkamers, die we vaak nog associëren met Jeanne, Jef en Odilon, is echter sterk veranderd. De dagen van het bescheiden kot lijken geteld. 

Studentenresidenties

Door een nijpend tekort aan studentenkamers in de studentensteden, zagen projectontwikkelaars een tiental jaren geleden brood in de kotenmarkt. Veel tot studentenhuizen omgebouwde herenhuizen beantwoorden op een bepaald ogenblik trouwens niet meer aan de strenger wordende regels rond brandveiligheid. Bovendien wilden veel studenten iets meer luxe. Daarom kozen ze de jongste jaren massaal voor betaalbare kamers in nieuw gebouwde, grootschalige studentenresidenties. 

Meer dan studentenhuisvesting

Volgens Steven Verrept,  Project Manager Xior Student Housing, wil Xior echter verder gaan dan het louter verhuren van studentenkamers. “Xior streeft ernaar om de lasten die gepaard gaan met het studentenleven – in het bijzonder het zoeken en bewonen van een geschikte huisvesting – tot het minimum te beperken voor de student (en zijn of haar ouders). Op die manier kan de student zich concentreren op de essentie, met name het studeren en het aangename van de ‘studententijd’. Xior wil de student naar het kot (en doorheen het kotleven) leiden, met zo weinig mogelijk bekommernissen en met een adequate dienstverlening. Wij bieden moderne kamers en studio’s aan, in aangename residenties. De residenties bieden de student een comfortabele en veilige omgeving en zijn volledig afgestemd op wat studenten vandaag nodig hebben. Ze zijn steeds centraal gelegen en in de nabijheid van de onderwijsinstellingen. Onze studentenkamers voldoen aan alle kwaliteitsnormen en zijn uitgerust met de meest moderne brandbeveiliging”. 

Xior verhuurt de studentenkamers in eerste instantie aan binnenlandse studenten en werkt hiervoor met jaarcontracten. Maar de onderneming speelt ook in op de internationalisering van het studentenleven. Steven Verrept: “Universiteiten en hogescholen trekken steeds meer buitenlandse studenten aan. Daarnaast is er ook nog het Erasmus-project, het Europese uitwisselingsprogramma waarbij studenten een tijdje (meestal drie maanden) aan een buitenlandse universiteit of hogeschool verblijven. Xior wil voor de buitenlandse studenten een centraal aanspreekpunt zijn en waar nodig ook zorgen voor doorleiding naar de juiste instanties. We trachten hun verblijf in de betrokken studentenstad zo optimaal en zo aangenaam mogelijk te laten verlopen”. 

Roxi mikt op omgeving rond student

Met Roxi – The Urban Residence, zet Xior Student Housing een nieuwe en logische stap. Voortaan focust het bedrijf niet langer enkel op de student, maar ook op de omgeving rond de student. Steven Verrept: “Er is steeds meer vraag naar verhuur van kamers voor korte periodes. Dat kan gaan om bijvoorbeeld ouders van buitenlandse studenten, die even willen zien waar zoon- of dochterlief studeert en een citytrip willen meepikken. Maar ook doctoraalstudenten, stagiairs, academisch personeel of gastprofessoren verblijven soms voor een tijdje in een studentenstad en zijn op zoek naar een geschikte accommodatie. Voor deze doelgroep hebben we ons Roxi concept ontwikkeld”. 

Thuisgevoel 

Bij Roxi – The Urban Residence kan je niet spreken van studentenkamers of koten. Het huisvestingsconcept biedt eerder ruime ingerichte studio’s aan. “We mikken met het Roxi-concept op mensen die meer comfort, ruimte en flexibiliteit willen”, zegt Steven Verrept. “De studio’s hebben dan ook alle faciliteiten en moeten ook een thuisgevoel opwekken. Daarnaast kunnen de bewoners van de studio’s ook gebruik maken van een fitnessruimte, een wasruimte, een restaurant en bar en een co-workingruimte en supermarkt”.

Huisvestingsconcept met hotelservice

Steven Verrept benadrukt dat Roxi wel een hotelformule hanteert, maar geen echt hotel is. “De Roxi-studio’s hebben alle faciliteiten, die je in drie- en viersterrenhotels vindt. Ze zijn als een hotelkamer ingericht, met hoteltelevisies en wifi, aangepaste bedden, linnen en guest supplies. Verder wordt de studio standaard om de drie dagen gepoetst en zelfs dagelijks op aanvraag. In het restaurant wordt dagelijks ontbijt geserveerd. Daarnaast is er ook een self check-in systeem en zelfs een receptie die bemand is tussen 7 en 23 uur. De Roxi-studio’s zijn boekbaar via de voornaamste Online Travel Agencies en op onze website. Je betaalt vanaf 70 euro per nacht voor een eenpersoonsstudio. We hebben van de overheden ook een hotelvergunning gekregen. Toch noemen we onszelf geen hotel. We bestempelen Roxi liever als een nieuw short-stay concept met hotelservice”. 

Hybride concept

Volgens Steven Verrept wil Xior met het nieuwe concept Roxi vooral een antwoord bieden op de groeiende trend van co-living. “Deze vorm van samenleven zie je al geregeld bij studenten maar is nu ook gangbaar bij millennials, expats en jonge professionals. We beschouwen Roxi dan ook als een hybride huisvestingsconcept, waarin wonen, leven, studeren en werken samengaan. Met dit nieuwe concept bereiden we ons voor op een toekomst waarin hybride en flexibele huisvestingsmodellen een grotere rol zullen spelen en waarbij niet enkel de student, maar ook zijn bredere omgeving en leefwereld bij ons terecht kunnen”, aldus nog Steven Verrept.

Auteur: Peter Van Oyen – foto’s studio’s Roxi

Mobiele versie afsluiten